2018/05/29

Recenze: ne knížku, co nám pootevírá svět lidem trpící prosopagnosií


Název: Tíha vesmíru
Autor: Jennifer Niven
Nakladatelství: Yoli
(náš) Rok vydání: 2017
Počet stran: 400
Žánr: YA

Ciao mí milí knihomolové,
vítám vás u nové recenze.
Libby Strout nejtlustší teenagerka Ameriky a Jack Masselin trpící prosopagnosií a tihle dva jak se jednou potkají tak se do sebe zamilují, ale umožní jim jejich problémy být spolu? Víc vám pomoct nemůžeme my čtenáři než vám říct, že vám budeme vždycky fandit...




Jack Masselin je kluk, co byl vždycky oblíbený měl přenádhernou holku s kterou chodil i když nechodil a vše bylo jako z filmu vyčtené, jenže když potká Libby nějak zapomíná na svoje pravidla a zrovna ona je člověk komu jako prvnímu poví, co ještě nikomu nikdy neřekl to, co ho tíží.

Snaží se svojí poruchu skrývat a proto asi kdyby jste ho potkali nepřipadal by vám nijak jiný než ostatní středoškoláci. 



Libby Strout je nejtlustší teenagerka Ameriky do školy nevešla už mnoho let, ale po tom, co se jí povedlo zhubnout, alespoň do 130 kilo se snaží žít jako ostatní normálně. Ve škole narazí právě na Jacka a doufá, že on bude ten pravý.

Líbí se mi, že hlavní postavy nejsou ideální, že jde vidět, že ne všichni jsme úžasní. Libby je sebejistá, milá. Na oplátku Jack vypadá, že neví, co má vlastně dělat není si jistý jestli má opravdu Libby rád a dopouští se hodně chyb. O prosopagnosii jsem jak živ neslyšela, ale podle wikipedie je to tohle..

Prosopagnosie je neurologická porucha, kdy postižený nerozeznává tváře. Volně je onemocnění překládáno jako obličejová slepota. Schopnost rozeznávat ostatní objekty je relativně nedotčena. Tento pojem se používá v souvislosti s poškozením mozku, ale může se jednat i o vrozenou poruchu. 

Možná, že o tomto postižení jste nikdy neslyšely, ale trpí jim každý padesátý člověk, patří k nim třeba Brad Pitt a spoustu známých osobností. Myslím si že tyto lidé si vás více osvojí, protože každý kouká na to jak vypadáte a nikdy se nezaměří a decentní věci jako, co děláte když jsem nervózní, nebo jak někdo dokáže na vás poznat, že lžete.

Od knížky bych moc toho ani nečekala, jelikož už teď ani nevím, co bych o ní ještě mohla říct je to spíš taková oddechovka, kterou si můžete přečíst, když máte na něco romantického náladu.

Je trochu poučná, ale taky ukazuje třeba jak Libby se snaží přenést přes šikanu. Je to prostě středoškolský život v celku, se vším všudy. Musím říct, že spíš to vypadalo, že Libby to moc nevadí byla v pohodě, alespoň se tak chovala, že je v pohodě. Jack a Libby jsou jako dokonalý pár nehledí na nedostatky nýbrž na klady a zajímavosti toho druhého.




6 komentářů:

  1. Pěkná recenze, od autorky jsem četla Všechny malé zázraky a kniha byla vážně skvělá. Věřím, že tahle je taky taková. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Všechny malé zázraky se chystám. Tohle podle mě byla správná YA knížka, co bych k tomu jen dodala.

      Pac a pusu Tánička

      Vymazat
  2. To je opravdu zajímavá knížka, už jsem po ní koukala :) Díky za recenzi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já děkuji za komentář..

      Pac a pusu Tánička

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) Po této knížce už dlouho koukám, hodně mě láká :) Snad se k ní brzy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si na ní někdy udělej čas, ani ti moc nezabere času na čtení, protože se docela svižně čte a nezdála by se mi ani moc tlustá.

      Vymazat