2018/06/11

Recenze: Spanilá JÍZDA AKA jak se poprat s mimozemšťanama


Název:
Jízda
Název v originálu: Joyride
Autor: Guy Adams
Překladatel: Lucie Podhorná
Nakladatelství: Slovart
(náš) Rok vydání: 2017
Počet stran: 224
Žánr: YA, Sc-fi

Ciao mí milí knihomolové,
vítám vás u nové recenze na další knížku z knihovny.

Na střední škole, co začínají bláznit lidé a poté si z toho nic nepamatují se snaží naše hlavní skupinka vyšetřovatelů se dvěma mimozemskýma subjekty vyšetřit, co se to vlastně děje? A doslýchají se o Spanilé jízdě o trošičku zvláštním podnikání, které se ne všem může zamlouvat...


Možná to stále nevíte, ale tahle knížka je asi nejvíce proslavená pro to, že je podle návrhu Patricka Nesse, ale napsal jí Guy Adams, který píše úplně úžasně nebo překladatel to napsal úplně úžasně nebo nevím. Píše takový stylem, že vám neřekne hned na povel, co má dané postava ráda a jak vypadá musíte se to dozvědět z nějakého určitého pojmu, snad chápete jak to myslím.

Společně s knížkou by jste si měli pouštět i seriál Class, který na to navazuje takový způsobem, že určité fráze by jste nepochopili jinak než kdyby jste viděli seriál. I když píšou ze zezadu na přebalu #ctimemezidruhouatreticastiserialu doporučovala bych si zkouknout první díl před knížkou a následně v polovině druhý a skoro na konci třetí díl.

Musím říct pokud jste nadšenci Doctora Who tak mám smutnou zprávu i když píšou "ze světa seriálu Doctora Who" tak Doctor Who se v knížce ani jednou neobjeví, mě to sice nevadí protože jsem to nějak pojala až uprostřed knížky, že by měl tento představitel více knih vůbec mít nějakou roli v knížce. V seriálu se párkrát mihne asi aby to nevpadalo tak nerealisticky i když si celou dobu musíme říkat, že je to jenom sci-fi.


Ze začátku je docela těžké se začíst jelikož je děj vyprávěn jakoby z mnoha úhlů, nakonec vám to, ale přijde fascinující. Myslím, že knížka neztrácí na dějové váze kde se pořád něco děje, k tomu můžeme zároveň pozorovat zápornou i kladnou stranu, kde si to všechno můžeme v klidu vychutnat.

Knížce bych dala asi tři hvězdy nebylo to úžasně, ale ne nejhorší možná bych mohla dát čtyři, ale na tolik mě tak knížka nebavila. To by ve mně musela něco zanechat. 

Žádné komentáře:

Okomentovat