2018/03/26

Recenze: sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Tim BurtonNázev: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Autor: Ransom Riggs
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2012
Počet stran: 358
Žánr: fantasy

Ciao mí milý knihomolové,
vítám vás po delší době opět u recenze, ale nebudu to okecávat a pusťte se do toho.

Jacob se ocitá na rozhraní psychiky a reality když mu zemře dědeček a to nečekanou smrtí pro objasnění jeho syndromu tak zvaného "aktuální stresová reakce" ho jeho psychiatr nechává pro psychickou správu prohlédnout si ostrov, kde jeho dědeček žil jako malý. Když ale
Jacob připlouvá na tento nijak neúchvatný ostrov otvírají se mu dveře do světa plné podivuhodnosti. A taky pomalu se dozvídá, že všechny báchorky co mu děda před spaním vyprávěl nebyli báchorky nýbrž pravdivé příběhy, které se odehrávají v tomto podivuhodném světě.


Knížku jsem si asi vybrala kvůli filmu na kterém jsem v kině byla snad 3x. Knížka byla určitě doplněna nemálo změnami provedené Timem Burtonem jako režisérem k filmu. Nejvíce mě asi nadchnul konec, který mě obdařil atmosférou, která mě asi měla prohánět celou dobu, co knížku jsem četla. Moc jsem od knížky neočekávala a bylo to dobře, protože kdybych očekávala moc nebylo by to ono, protože knížka moc podivuhodností nemá i přesto, že to stojí v názvu je to jako sleva zlevněná o 50 haléřů, která nás má jenom nalákat na oranžové písmo a jiskravý nápis SLEVA. Jacob byl řekla bych docela zajímavý člověk, co dokázal vysvětlit a pochopit spoustu věcí. Nebyl pře fantazírovaný ani nijak snažně postrčovaný k dokonalosti hlavní postavy. Emma zase na oplátku byla ze začátku moc tajemná a snažil se autor u ní vybudovat drama, které moc nemělo cenu, chtěla nám tím asi poukázat na vážnosti situace momentální doby. Z hlediska VŠEHO bych dala a už dala na databázi knih 4 hvězdy.

Knížka je určitě propletena spousty fotografiemi, nejvíce mě překvapilo, když jsem se na konci dozvěděla, že všechny tyto fotografie jsem opravdivé a ne nijak fotoshopované ani jinak snažně focené pro záměr. Fotografie jsou že prý různé sbírky po nacházené po celém světě v různých krabicích a zvláštních domech, dokonce na konci se dozvídáme nálezce neboli momentální majitele fotek. Kniha je ale i překrásná i zvenčí, ale ne jenom s přebalem ale spíše bez něj, kde je knížka rudá až purpurová a na ní je napsáno zlatím písmem jméno slečny Peregrinové ředitelky sirotčince pro podivné děti.

RANSOM RIGGS 
- Byl prakticky novinář, co sbíral staré fotografie a když je přinesl svému šéfovy ukázat s námětem přidat je do nějaké obrázkové knížky. A tak vznikla tahle kniha. Bydlí momentálně v Kalifornii s svojí manželkou Tahereh Mafi, která také bez mála není neznámou spisovatelkou.



Knížku jsem dostala od Megaknih.cz moc děkuji jim za to. 


8 komentářů:

  1. Pěkná recenze :) Knihu jsem četla a moc se mi líbila i s těmi fotografiemi :) A film se mi taky líbil :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, ale i za milou pochvalu. Fotografie byli užasne a určitě musím taky souhlasit s filmem, který musím říct, že mě asi nalákal na knížku.

      Vymazat
  2. Knihu jsem ještě nečetla, ale film se mi líbil a jak píšeš i mě na knihu ještě víc nalákal. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Polovina vět nedává smysl. Prosím, nauč se používat český slovoslet.

    OdpovědětVymazat
  4. Ciamo Táničko! :)
    Velice zajímavé informace. Líbí se mi, e si dokonce připsala příběh jak a z čeho kniha vznikala. :) To se moc nestává u blogerů, že by to dělali tak do hloubky. To já oceňuji! Si něco extra. :) Megaknihy.cz zní jako rozumný schopný eshop. Máš štěstí, že s nimi můžeš DOKONCE spolupracovat. To ti moc závidím. :)
    Tak snad příště zase u dalšího článku. Magicmax

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, jsem ráda, že po tak dlouhé době kdy jsem nic nenapsala ještě někdo ke mně zavítal.

      Vymazat