2018/03/13

3 rozdílné vydání Stébla trávy

Ciao moji milí knihomolové,
protože jsem někde slyšela, že má vydání Stébla trávy od Walta Whitmana, které jsem četla nedávno není úplné tak jsem se ztavila v knihovně a vzala odtamtud další dva vydání, protože jak bych mohla mluvit o mém nejoblíbenějším básníkovy když jsem četla jen část jeho díla?

1. Vydání od Levných knih
- Vydání od levných knih, jak jsem už řekla je neúplné a ze všech
vydání co doma momentálně mám také nejméně obsáhlé. Docela mě zarazilo, že v tomto vydání ani není jeho nejznámější části jako "O kapitáne, můj kapitáne,..." Tohle vydání je tak hezké mít doma a ukazovat, že jste ho přečetli na nic víc určitě není.

2. Vydání od Cylindru
- Tohle vydání také není úplné, ale určitě více obsáhlé. Na začátku knihy můžeme postřehnout obálku prvního vydání této očarovatelné knihy, spolu s rukopisem něčeho samotného autora. Po stránce ho tu máme samého v roce 1850 (49 let), kdy vypadá úplně jinak než v jakékoli fotografii kterou můžete najít na internetu. Kniha je o proti levných knih naplněna kapitolou Rákosí, Adamovy děti,.., ale také naopak několik částí z Levných knih tu ani není.

3. Vydání od Odeonu
- Asi srovnávám se všemi tady těmi vydáními, protože jako jediné je úplné, alespoň to říkají a má vše, co ostatní. a mnohé víc. Jinak není nijak ilustrovaná ani obal není nijak extra vyznamenaní spolu s vydáním od cylindru mám knížku půjčenou z knihovny a když jí pročítám mám pocit, že na ní sedí spousty prachu. Stalo se vám někdy něco podobného? krom toho, že pěkně smrdí stářím. Btw knížka stála 36 Kčs za svou dobu.


2 komentáře:

  1. Fajn srovnání, i když jsem zatím nečetla. :) Pobavilo mě těch 36 Kčs, když se podívám na staré knížky, co máme doma, a zjišťuju, že stály třeba dvacku. Vím, že tehdy byly jiné platy atd., ale kdyby knížky stály tolik Kč, co tehdy v Kčs, nezlobila bych se. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to ano, ale zase v dřívější měli jiné hodnoty 10 rohlíků stálo 5 Kč a teď alespoň za to dáme 20, třeba to nebyli nemalé peníze pro ně na tu dobu?

      Vymazat