2018/02/26

Recenze: Stébla trávy basník, který změnil svět




Název: Stébla trávy ( Leaves of grass)
Autor: Walt Whitman
Nakladatelství: Levné knihy
Rok vydání: 2016
Počet stran: 176
Žánr: poezie

Ciao, mí milí čtenáři,
po trošku kratší přestávce jsem tu zpět a to s básnickou sbírkou a taky klasikou od mého milovaného Walta Whitmana Stébla trávy. Tuto knížku jsem si kupovala před Vánici a četla jí po kouskách tak abych si za prvé knížku vychutnala a za druhé nebyla zrovna nejlehčí. 

Anotaci bych asi moc zkomolit nemohla jen přec je to poezie volně psaná, ale mohla bych vám něco povyprávět autorovi. W.W. byl žurnalista, spisovatel a básník pracující v několika Amerických redakcí z kterých byl často vyhazován za svoje názory. Jeho právě nejznámějším díle jsou Stébla trávy, do kterých jsou vepsáno 396 básní. Dosud je velkým kontroverzním tématem jeho orientace, já bych ho asi tipla na bisexuála, kdo ví? 

Citáty:


- "Ani já ani nikdo jiný nemůže jít tou
cestou za tebe musíš po ní jít sám"

- "Vy oceány, jež ve mně byly tak klidné!
Jak vás cítím bezedné, chystající nevídané vlny a bouře"

- "Žádná stráž mě nezadrží, žádný zákon mi nezabrání"


Je dalších spoustu citátů a básní obsažených v jeho sbírce, ale tohle jsou mé nejmilejší. 

První polovina knihy mě moc neoslovila, ale nebylo to tak špatné abych okamžitě jí zavřela a tak jsem tedy četla i dál. V druhý polovině knihy se to docela rozjelo a bylo tam tolik věcí k přemýšlení a zamyšlení, že jsem nemohla odtrhnout zrak. Knížku bych si jednou chtěla taky přečíst v angličtině, tak snad se to někdy vydaří. Jinak mám knižní vydání od levných knih u kterých jsem se nedávno začala bát, že nejsou úplné. 


4 komentáře:

  1. Jednou za čas si poezii přečtu moc ráda a tahla knížka vypadá vážně dobře. Tebou vybrané citáty jsou moc pěkně, pokud je taková celá knížka...není co řešit. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, poezie je třeba je to takový jiný způsob komunikace, který musíme rozluštit.

      Vymazat
  2. Pěkná recenze na zajímavou knihu :) Ráda občas experimentuji a tohle vypadá jako knížka s kterou bych experimentovat mohla :D líbí se mi ty citáty:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus experimentovat snad se ti knížka bude líbit.

      Vymazat