2018/02/07

Malý princ a jeho nenápadné ponaučení... Jak to pobrala moje sestra?

Ciao knihomolové,
tento článek bude trošku více psychologický než knížní, ale mě to přijde jako bezva nápad. Možná víte, ale spíše ne, že mám sestru a před nedávnem jsem četla Malýho prince a velice mě zajímalo, co myslí tím lidé, když říkají, že tuto knížku každý vnímá jinak. Proto jsem sama sobě a sestře, které je náhodou 10 položila pár otázek na které jsme se snažili odpovědět. Neslibuji vám, že cokoli řekneme neboli napíšeme jako odpověď k dané otázce je pravda jelikož hned první odpověď u mojí sestry není úplně definovatelná, ale nechtěla jsem nic sestře říkat ani ji přemlouvat pro jinou odpověď, protože okamžitě bych navazovala na tu svou což by pravděpodobně tudíž nemělo smysl, doufám, že to chápete. Ještě bych chtěla připomenout, že článek v sobě nese SPOLILERY takže pokud se ještě knížku chystáte číst, tak tohle asi nečtěte.


Proč byla princova růže jiná než ostatní?

Anička
- Ty růže, které byli na naší planetě neboli na Zemi odpovídaly na stejné otázky jinak (např.: "Kdo jste?" zeptal se jich užasle. "Jsme růže," řekly růže,.....)

Tánička
- Princova růže byla jiná než ostatní, protože byla jeho. On se o ni staral každý den nikdo jiný, on tam byl když nikdo jiný ne. Je to stejné jako z vaší matkou jej jich miliony jenže ta vaše je ta jediná.

Proč liška plakala když odjížděl malý princ?

Tánička
- Protože když máš někoho rád nebo jak říkala liška seš ochočen znamená to, že bez toho člověka nemůžeš být a když odchází samozřejmě že nej seš rád.

Anička
- Protože si jí ochočil a jí bylo líto, že její páníček odjíždí.




Jak chápeš nejznámější citát z knížky "Vše, co je krásné je očima neviditelné." ?

Anička
- Třeba když někdo zemře tak ti stejnak zůstane v srdci a i když tu s námi není tak ho můžeš pořád vidět.

Tánička
- Člověk může vypadat jakkoli, ale jedině ta pravá krása se skrývá uvnitř tak jak se zachová v různých situací, tak jak se vyjadřuje to vše je krásné, ne zevnějšek.

Na šesté planetě byl zeměpisec, co, ale nemohl dělat pořádný mapy, proč?

Anička
- Protože není cestovatel a protože mi chybí cestovatelé, proto nemůže mapy psát.

Tánička
- vezmeme si příklad jako firmu jak by mohl vedoucí jednotlivého oddělení zadávat úkoly lidem, co nemají. Lidé bez lidí nemohou žít, potřebujme všechny a i přesto, že se říká, že nejdůležitější člověk je majitel nebo někdo ještě výš tak to není pravda bez zaměstnanců by to nebyl podnik.

Jak bys vyřešila zármutek pijana, co jenom pil?

Anička
- Kdybych byla on tak bych se snažila přestat pít a pokud by mi to nešlo poprosila bych někoho o pomoc.

Tánička
- Je to neřešitelné kolo pijan pil, protože se styděl za to, že pil. A jak pomoci tomuto člověku. Je to jako kruh, který nemá konce, pomoci jen těžce...

Jakou vlastnost měl domýšlivec?

Anička
- Byl pyšný a když ho někdo neobdivoval tak ho neslyšel, ale když o něm někdo mluvil hezky slyšel to a začal se mu uklánět.

Tánička
- Byl pyšný a zvláštně do sebe zaujatý. Domýšlivec bydlí na svém asteroidu sám a přesto je nejlepší, nejkrásnější na celé planetě.

Jak mohl malý princ v krabici vidět svou dokonalou ovečku, když jí přes krabici neviděl?

Anička
- On tu ovečku viděl jenom kvůli tomu, že se mu líbila. A souvisí to s tímto citátem "Vše, co je krásné je očima neviditelné." 

Tánička
- Domyslel si jí, jak člověk může vidět něco úžasného, ale jenom ve svém snu. Jak nakreslit malému princi nejdokonalejší ovečku nechat si jí představit.

Jak vy by jste na otázky odpověděli? A jaké naše myšlenky se s vašimi shodují pište do komentářů?








10 komentářů:

  1. Malého prince mám hodně ráda. Takže je pro mě zajímavé přečíst si postřehy od někoho dalšího a srovnávat je s těmi svými. Podle mě se jedná o tak zvláštní knihu, že subjektivní názory každého z nás, nikdy nebudou stejné... :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mé ho také souhlasím naše názory mohou si být hluboce podobné jenže doopravdy úplně rozlišné.

      Tánička

      Vymazat
  2. Anonymní2/09/2018

    Úžasný nápad a skvělý článek! Malého prince jsem taky četla a jsem moc ráda, že jsem se mohla dozvědět i jak tu knížku pobrali ostatní :D Nejraději mám citát: "Vše, co je v člověku krásné, je očima neviditelné." a v tom vysvětlení souhlasím nejspíš s tebou Táni :)
    Nekonečná knihovna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky o tomhle nápadu na článek jsem vymyslela snad týden před napsání těsně před tím než jsem šla spát, nějak se mi stává, že vše přichází v tuhle dobu. Tenhle citát má také moc ráda jsem ráda, že ho chápeš stejně jako já.

      Tánička

      Vymazat
  3. To je neskutečně hezky zpracované! Ty odpovědi jsou krásné :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji taky mi dalo zabrat sestru dohnat k tomu aby rozumně a samostatně odpověděla.

      Vymazat
  4. Ja som sa k Malému princovi dostala až ked som mala čítať knižky k maturite. Knižka sa mi veľmi páčila a zanechala vo mne veľkú emóciu. :)
    Je skvelé ako to vedia pochopiť. Je to jednoducho spracované a človek sa nad pár vetami dokáže zamyslieť.

    Klaudia Duranova

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To asi potvrdí každý kdo si knížku přečte. Málo slov a tolik otázek.

      Vymazat
  5. Toto je skvelý článok, naozaj dobrý nápad a spracovanie. :) Páči sa mi ako to každá trošku inak vnímate.

    OdpovědětVymazat