2018/01/31

Recenze: Hluboký hrob - dítě útesů

Název: Hluboký hrob - dítě útesů (Djupgraven)
Autor: Camilla a Viveca Sten
Nakladatelství: Omega
Rok vydání: 2017
Počet stran: 418
Žánr: (Švédská) fantasy 

BLBOSTI NA ZAČÁTEK:
Nedávno jste mohly postřehnout, že jsem začala spolupracovat s nakladavatelstvím Omega a toto je můj první recenzní výtisk od nich.

ANOTACE:
Tuva se nestává nějak společenským typem spíše právě naopak se oddaluje od svých spolužáků. Na ostrově Haro v Stockholmském souostroví, ale začíná být neklidno pomalu se začínají ztrácet lidé a objevovat neznámí tvorové a to Tuva ještě netuší, že je jim hodně podobná. Lidé zapomněli na tyto tvory na víly v lesích, trolly, můry a všechny stvoření co žili a možná i žijí na těchto souostroví, jen staré dámy si ještě vybavují tyto časy kdy lidé a tyto tvorové spolu žili po boku. Jenže dobré tvorové tvoří i zlé tvory a ty se v tomto dílu Tuva jako jediná z řad snaží zastavit.

MYŠLENKY:
Asi bych se mohla zmínit o tom, že i když se kniha zmiňuje jako thriller pro mládež, já osobně bych jí zapsala spíš jako fantasy než thriller. Anotace popisuje, že kniha je hodně založená na severské mytologii a námořnických legend tahle fráze anotace neboli spíš část z ní mě velice motivovala si knížku přečíst, proto pro mě taky nebyla úplně dostatečně dobrá čekala jsem opravdu nějaké legendy a příběhy pojící s touto částí země, bohužel, ano byli tu prvky pojednávající se o tomto území vždyť sami autorky
odtud pochází, ale na druhou stranu to nebyli legendy ani příběhy, ale jenom prvky, jenom stvoření, která se párkrát objevila v scénáři. Přesto mě příběh Tuvi zaujal netradiční území hustých lesů, přeprava lodí a cela ta severská atmosféra se na vás z této knížky dívá. Četla jsem komentáře kde lidé hodně uváděli, že kniha i když je psaná pro děti, tak jim není určena, podle mě tam nic nějak extra nebylo proto bych to ani nenazývala tím  thrillerem. Na konec bych ještě chtěla podotknout, že se mi velice líbil nápad s Rasmusem nenucená láska se vždy hodí a nebojte se nebylo to vůbec sladké vždyť je to pro děti... Pro mne se stockholmské souostroví stalo dalším místem pro navštívení.

VZHLED:
Vzhled knihy mě jako první oslnil a to ne přední stranou neboli obalem, ale spíš vzhledem uvnitř. Oproti ostatním knížkám má "Hluboký hrob" obrovský písmena, která se lehce četla a knížka o to líp utíkala. Okraje nebyli milimetrový, ale měli odstup od textu tím pádem se ani nemusíte bát nad číslem 418 nad, kterým jsem zprvu taky mhouřila oči, jenže nikdy není nic tak jak se zdá.

AUTOŘI:
Zajímavé je, že autorky jsou si doopravdy příbuzné neboli dcera a matka. Také je to moje první knihy od kohokoli ze Švédska. 

HODNOCENÍ:
Nakonec jsem dala knížce čtyři hvězdy i když jsem přemýšlela nad třemi, jelikož některé části nebyli tak pohotové jak jiné, ale nakonec mě stejnak ta větší akce přesvědčila.

Za recenzní výtisk můžeme poděkovat Omeze a Knihy Dobrovský.

"Nejlevnější cenu knihy Hluboký hrob naleznete na Srovname.cz.

Srovname.cz vám poradí, kde nakoupíte knihu Hluboký hrob nejlevněji"

 

14 komentářů:

  1. O knize jsem neslyšela, ale vypadá poměrně zajímavě. :-) Zaujalo mě hlavně to, že se děj odehrává na ostrově, to vždy dodává knize na děsivosti. A také to, že vychází z mytologie! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsem ještě o knize neslyšela, nicméně se po ní podívám, celkem mě zaujala!:) Hezká recenze, děkuji za nový tip na knihu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, ona je v celku nově přeložená a budu moc ráda když se na ní podíváš.

      Vymazat
  3. Moc pěkná recenze :) O knize jsem slyšela a přemýšlím, jestli se do ní pustit :) Četla jsem totiž názory, že je spíše pro mladší čtenáře :) Ale jsem zvědavá, takže nakonec si ji stejně přečtu :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, určitě se do ní pusť není to nic složitého, co b ti zabralo spoustu času a zároveň je to něco dost zajímavého. Nejlepší je jak autorky propojili děj s Baltským mořem a jeho záchranou.

      Vymazat
  4. Kniha vypadá docela zajímavě, i když já fantasy nějak extra nemusím :)

    já chci POEzii

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já taky nějak fantasy nemusím i když HP a twilight ságou nemůžu pohrdat jsem knížku zblajzla za pár dní.

      Vymazat
  5. Som prekvapená, že sa to radí medzi triler, lebo podľa toho, čo píšeš, to naozaj znie ako fantasy. Ale i tak to vyzerá zaujímavo a možno, možno by som tomu dokázala dať šancu...ale asi sa prikloním k iným knihám, aj keď táto neznie vôbec zle, len ma to k nej až tak neťahá :D Pekná recenzia a prajem ti krásny deň♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedivím se, že tady ta knížka není tvou předností jen přec je milion knížek, které si v dnešní době může člověk přečíst.

      Vymazat
  6. Občas si nejaoy thriller ráda přečtu, takže děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat
  7. Ta kniha vypadá dost zajímavě, dlouho o ní přemýšlím a asi bych si ji měla napsat na seznam MUST READ. Recenze se ti opravdu moc povedla a miluji tvůj vzhled blogu!:)

    Knihokopka

    OdpovědětVymazat