2018/01/13

film vs. kniha - Divergence

Milí knihofilozofové,
minulý měsíc jsem dočetla spoustu knih na které jsem neudělala recenze bylo to z důvodu, že knih byli povětšinou první díly z dlouze vedených sérií a já chtěla až dočtu všechny knihy udělat jednu velkou recenzi. Ale většina z nich byla už dávno zfilmovaná a tak v poslední době se mi rozjede trošku série film vs. kniha, kterou jsem dlouhou dobu nedělala. Dneska tu máme Divergenci. 

Musím říct, že když jsem viděla zpočátku film byl podle mého úžasný opak však byl pravdu, protože když jsem se na něj koukala při čtení nebo po přečtení knihy, byl tak ironicky zpracovaný, že ne, že by se mi chtělo smát z toho jak to podělali, ale spíš brečet. Nenávidím herce a herečky, co než řeknou text, co by měli říct, povzdychnou si a ještě něco si zabrblají pod fousy a až pak řeknou to, co mají. Nejvíce mě děsila Kristen Stewart, která třeba v Twilight sáze mručela tolik, že jsem dokonce viděla remix takových vzdychů a bůh ví jak se tomu dá říkat. Samozřejmě zpátky k Divergenci.


Knížka vypráví o Chicagu, ale několik let po nás, kdy se tady vytvoří frakce, aby chránili a pomáhaly tady tomu oddělenému městu. Vše za jejich hradbami zničila válka a oni mohou být jedině rádi, že žili ve městě. Jenže co když jejich vlastní válka bude tady? Ve vašem šestnáctém roku života odejdete od své frakce a smíte si vybrat. Předtím, ale jsou zkoušky, které vám pomohou si vlastně vybrat. Pravda je taková, že ne všem pomohou a právě Tris naší hlavní postavě moc nepomůže. Stane se Divergentní, která se své prosté frakce zavázané pomáhat druhým. Přestoupí do frakce, kde najde člověka který ji bude doprovázet kamkoli. Ale co válka? a Divergentí?

Tris si může zahrát Shailene Woodley, která se proslavila zejména kvůli Divergenci. Čtyřku nebo mu říkat taky můžeme Tobias hrál Theo James, který podle mě se vůbec nehodil k Čtyřce. Tobias byl milí a přesto statečný a odvážný, ale přesto mu bylo pouhých 18 let a na to vůbec nevypadá herec. Spisovatelka ho popisovala jak slaďouše a takového kluka, co by normální puberťačka označila za roztomilého. Neříkám, že herec není hezký, ale prostě se nehodí. Btw taky máte tak, že se vám někdy nezamlouvá herec? Já tedy někdy jo. Ještě k Shailene Woodley, nevím kdo psal scénář, ale z Tris tímhle pádem udělala totální krávu a to bez pochyb. V knížce jsem zaznamenala jak se dokázala postavit na vlastní nohy, jak byla chytrá a dokázala lidem říct, co si myslí. Místo toho ve filmu nic moc takového neprojevovala a oproti knížní postavě nudná. Přesto si musíme říct, že to mohlo být horší. Režie, ale přesto byla skvělá a také kameramani. Ale i přes velké nedostatky filmu ho mám stahléj a nijak mi to nevadí. 

Takže pokud bych to měla zhodnotit tak knížka byla určitě lepší, což není nijak překvapivý.


4 komentáře:

  1. Skvělý článek :) Také jsem viděla film i četla knihu :) Kniha se mi líbila více :) Herci Tris a Tobiase mi nevadí, i když jsem si Tobiase představovala trochu jinak. A je to přesně jak říkáš, v knize byla Tris chytrá, ve filmu moc nezazářila..A v dalších dílech je to jen a jen horší, což je škoda, protože knihy jsou skvělé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za komentář, asi jak říkáš to máme stejné herečka Tris nic moc a Tobias, někdo úplně jiný. Jinak další díl budu číst další měsíc, takže se těším.

      Vymazat
  2. Osobne som zástanca taktiež toho, že kniha bola lepšia, čoby lepšia - to sa ani nedá opísať. Ja to filmové spracovanie nemám v láske (to je ešte slušne napísané :D) a súhlasím, Tris bola hrozná...skrátka nie, kniha áno, film ani náhodou -_- :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi se tedy všichni shodneme na tom, že Tris v filmovém zpracování byla... hodně špatná. Děkuji za komentář

      Vymazat