2018/01/18

Vražda v Orient-Expresu - dílo psané ve vlaku neboli život první dámy zločinu Agatha Christie

Vážení čtenáři,
i když nechodím na nějak extra přednášek, některé si prostě nemůžu nechat ujít a pro to dokážu vynechat i klidně trénink. Moje poslední přednáška když nepočítám tuto byla o našem kraji, spíše zaměřená na jedno město zavalené ropnými doly, co si dál vzpomínám pak tu bylo Peru a na, co chodíme ze školou nebudu počítat za přednášky. Abych představila přednášející a to p. Dr.Kubovou, mohlo by vám pomoct toto přirovnání. Představte si svojí babičku (pokud nemáte chytrou babičku), tak hodně chytrou babičku, která by vám celou hodinu a půl přednášela o Agatha(tě) Christie.

(Vše, co vám teď povím o této známé autorce vypustila z pusy zrovna naše chytrá babička, který může být něco okolo 70-tky, proto bych to chtěla jen připomenout)

- V spoustu životopisů píšou o velkolepé vzdělanosti Agatha(tě) Christie, přitom opak je pravdou. V Anglii za tu dobu, co u nás veležádaně nesnášená žáky Marie Terezie zavedla povinou školní docházku pro všechny, v Anglii někoho jako Terku neměli a tak školu měli doma. Dnes bychom to mohli pojat jako domácí školu, problém byl jen takový dalo by se říct

malilinkaťoulinkatější ten kdo neměl peníze si tak mohl jej zaplatit. Tím pádem byla Agatha více jak nevzdělaná žena, ale nevěděla spoustu věcí, co mi se už několik let učíme od školek. Geometrické tvary, počítání, .... I když Agáthu známe především pro její detektivky zkoušela psát
t romány a dokonce i básně, problém byl, že to byli propadáky. Archibalda Christie, po něm převzala i jeho příjmení. Jak řekla sama babi Archie byl člověk bez fantasie a člověk bez fantasie a člověk s velkou zásobou fantasie spolu docela tak nejdou, proto když Agathě zemřela matka A se zalíbil golf a když chlapovi se zalíbí něco nového jak pověděla paní doktorka nevěstí to nic dobrého A za naší spisovatelkou přišel a oznámil jí, že je zamilován. Nic horšího přijít nemohlo a tak na měsíc Agatha zmizela. Dokonce se podezřívalo, že Archie jí zabil, pak se, ale našla v jednom hotelu kde se ve své jedné detektivce Archiemu hezky pomstila.... zabila ho v bazénu. Za svých 75 let toho zažila ještě spoustu po druhé se vdala, na svou dobu hodně cestovala jak po Egyptě tak i do Asie a to zejména do Sírie, ... Cesta Aliexprexem do právě zmíněné Asie jí přiměla napsat jedno z teď po 4. zfilmované knize a to "Vražda v Orient-Expresu". I přesto, že paní doktorka Kubová nám povyprávěla více. Pro vás ode mne je toto vše....



4 komentáře:

  1. Pěkný článek :D Jsem ráda, že jsem se mohla o A. Christie dozvědět něco více :) Knížku Vražda v Orient-Expresu jsem sice nečetla, ale byla jsem na tom novém filmu v kině a panebože!! To byl tak naprosto úžasný film, herci, filmové efekty, prostředí, příběh... Někdy si možná přečtu i knížku :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem bohužel na film nějak zapomněla, ale určitě se musím někdy na něj podívat. Díky za komentář a taky za sledování.

      Vymazat
  2. Moc pěkný článek :) Přiznám se, že od Agathy jsem ještě nic nečetla a ani ten nový film ještě neviděla. Ale rozhodně to hodlám napravit a přečíst si něco z jejího díla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přiznávám, že já taky ne. A bylo to dost smutný když tam paní vyprávěla o spousty knížek, co napsala a o postavách odkud si vzala příklad a inspiraci k jejich charakteru a já jen přikyvovala hlavou a snažila se to zapamatovat na čas až od ní něco budu číst.

      Vymazat